Trigliceridele

 Trigliceridele sunt lipide sau grasimi care se deplaseaza in sange si care pot fi stocate in tesuturile din organism si sunt o sursa importanta de energie pentru organismul uman. Ele sunt principalul ingredient in uleiurile vegetale si grasimile animale.

   Valorile trigliceridelor 
 • Nivelurile normale de trigliceride din sange sunt mai mici de 150 mg pe decilitru (mg / dl). 
 • Nivelurile limita sunt cuprinse intre 150-200 mg / dl si reprezinta un risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare dar si pentru accidentul vascular cerebral.
 • Nivelurile ridicate de trigliceride (mai mari de 200 mg / dl.)
  • Nivelul trigliceridelor foarte inalt (mai mare de 500 mg / dl.) pot duce la aparitia pancreatitei care este considerata o urgenta medicala. 
 Trigliceride serice scazute nu inseamna obligatoriu o problema medicala, insa acestea pot sa fie semnul urmatoatrelor probleme medicale precum sunt: malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism, boala pulmonara obstructiva.
  Nivelul marit de trigliceride indica rezistenta la insulina, care este, de fapt, primul pas catre diabetul de tip 2. 
 Trigliceridele prea mari, provoca si steatoza hepatica, adica ficat geras. Steatoza hepatica apare in urma acumularii de grasime la nivelul ficatului si, netratata corespunzator, poate cauza daune ireversibile ficatului. 
 Alimentele bogate in grasimi cresc trigliceridele, iar consumul de dulciuri, de zahar are un efect si mai puternic negativ, astfel incat vor exista trigliceride serice crescute. La fel si consumul de alcool creste valoarea trigliceridelor. 
  
 Boli si afecțiuni care pot determina cresterea valorilor trigliceridelor din sange:
  - Diabetul zaharat care nu este corect gestionat si monitorizat,
  - Boala de rinichi,
  - Ciroza hepatica sau alte afecțiuni hepatice,
  - Hipotiroidismul, 
 
 Medicamente care cresc nivelul de trigliceride din sange: 
 - Steroizii,
  - Beta-blocantele,
  - Diureticele,
  - Estrogenul,
  - Pilulele contraceptive si anumite medicamente pentru HIV etc. 
 
 Cum poti sa scazi nivelul de trigliceride 
 Redu consumul de dulciuri si implicit de zahar.
  Carbohidratii simplii cum sunt zaharul sau alimentele din faina alba si fructoza pot duce la cresterea trigliceridelor serice. 
 Evita consumul de grasimi saturate si trans. 
 Nu consuma alimente prajite, untura, unt, lapte integral, inghetata, produse de panificatie, carne, branza. 
 Trebuie sa inlocuiesti grasimile trans cu cele momonesaturate si polinesaturate. 
 Cele mai recomandate surse de grasimi mononesaturate sunt: uleiul de masline, pestele, nucile. 
 Limiteaza cat poti de mult consumul de alcool. Alcoolul are un conținut ridicat de calorii si zahar si are un efect deosebit de puternic asupra trigliceridelor.
  Ia suplimente pe baza de ulei de peste. Acestea contine acizi grasi omega-3 care contribuie la scaderea trigliceridelor. 
 Trebuie sa faci sport, minimum 30 de minute pe zi, ideal este o ora sau mergi pe jos 10.000 de pasi. 
 
 Alimente permise:
 Legume deoarece sunt bogate in nutrienti esentiali si care protejeaza inima. In plus acestea au si multe proteine si sunt o sursa sanatoasa de carbohidrati. 
 Peste de preferat pestele gras fiindca are proprietatea de a proteja inima si au un continur ridicat de acizi grasi Omega 3 care reduc nivelul trigliceridelor serice. Consuma cu incredere: macrou, somon, ton, sardine, cod, hering. 
 Ovaz, acesta fiind considerat un aliment minunte cand vrei sa scazi nivelul trigiceridelor marite. Explicatia este accea ca ovazul are in compozitie fibre solubile care impiedica acumularea de grasimi dar are si un indice glicemic mic. 
 Nuci, migdale deoarece sunt bogate in acizi grasi Omega 3 care protejeaza sanatatea inimii. 
 Usturoi este alimentul ideal daca ai trigliceride crescute. Usturoiul este un antibiotic natural, stimuleaza eliminarea toxinelor din ficat, contribuie la reglarea nivelului de grasimi din sange.
  Alimentele care scad trigliceridele :
  • pestele
  • soia
  • nucile
  • semintele
  • fasolea
  • vanata
  • cerealele integrale
  • uleiurile vegetale
  • merele
  • capsunele
  • citricele
  • uleiul de masline 
 
 Alimentele interzise daca ai un nivel ridicat de trigliceride: 
 • alimentele procesate 
 • mancarea de tip fast-food 
 • zaharul 
 • alimentele bogate in grasimi de origine animala 
 • carbohidratii rafinati 
 • alcoolul 
 • legumele bogate in amidon (mazare, porumb) 
 • uleiul de cocos 
 • mierea 
 • bauturile dulci 
 • produse de patiserie 
 • produsele de cofetarie 
 
 Trigliceridele si colesterolul - prin ce difera si de ce trebuie urmarite impreuna 
 Atat trigliceridele, cat si colesterolul sunt lipide, adica grasimi. Ambele sunt transportate in sange cu ajutorul lipoproteinelor. 
 Nivelul ridicat al amandurora poate cauza probleme cardiovasculare. 
 Diferenta dintre acestea consta insa in rolul pe care aceste lipide il au in organism. 
 Trigliceridele sunt transformate in energie, in timp ce colesterolul este folosit pentru crearea unor celule si hormoni.
 Colesterolul ajuta organismul sa „construiasca” in timp ce trigliceridele sunt transformate de organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu